Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2013

Οι ακαδημαϊκοί μας τζαι οι κάθε "Θεμιστοκλέους" μας

Μετά τες μαύρες επετείους του Ιούλη, οι οποίες δυστυχώς συνεχίζουνται ιστορικά τζαι τον Αύγουστο, εγίναν πολλά. Στην οικονομία, στο Κυπριακό, ακόμα τζαι οι Τουρκοκύπριοι εκάμαν εκλογές χωρίς βεβαίως να απασχολεί τζαι πολλούς στην ελληνόφωνη κοινότητα της "μεγαλονήσου".

Ένα θέμα το οποίο έκαμε πολλά δυναμικά την εμφάνισή του, τζαι μάλλον πρέπει να ετοιμαζούμαστε να μας απασχολεί τα επόμενα χρόνια, είναι το θέμα της παιδείας τζαι ειδικά των Πανεπιστημίων μας ή καλλύττερα του Πανεπιστημίου μας... έτσι όπως εκατάληξε στο τέλος η κουβέντα. Μέσα που τούτη τη δυναμική εμφάνιση του ζητήματος έχουμε τζαι αρνητικά, τζαι θετικά όπως σε κάθε περίπτωση. Σημαντικό ως τζαι τραγικό φυσικά ήταν τζαι το σύνθημα-πρόγραμμα-στόχος του Κενεβέζου για τη νέα χρονιά... με ταχύτητα φωτός ο άθρωπος έστρεψε μας τουλάχιστον 60 χρόνια πίσω τζαι δεν εβρέθην ένας φιλελεύθερος σιόρ να πει κάτι... αλλά δαμέ να μου πείτε - τζαι θα έσιετε τζαι δίκαιο - ο δρουσιώτης επήε προεδρικό τζαι εσύ γυρέφκεις κριτική που φιλελεύθερη σκοπιά. Αλλά το θέμα μας δεν είναι τούτο. Το θέμα μας είναι το Πανεπιστήμιο, οι ακαδημαϊκοί τζαι οι κάθε λογής-κοπής "Θεμιστοκλέους" που περιφέρουνται αναμεσά μας ελεύθεροι.

Πάντως οι ακαδημαϊκοί ήταν τζείνοι που εμφανιστήκαν πιο έντονα που κάθε άλλη φορά! Μάλιστα... η κυπριακή κοινωνία μετά που πάρα πολλά χρόνια εκατάλαβε ή τουλάχιστον επροσπάθησε να συνειδητοποιήσει ότι μεσ' τούτον τόπο έσιει τζαι ακαδημαϊκούς! Άρα το πρώτο μας θέμα είναι τούτο. Το ότι δηλαδή, έστω τζαι για το λόγο που έγινε - αρχικά τα ριάλια - οι ακαδημαϊκοί επιτέλους επήραν θέση δημόσια, εγράψαν, εξαναγράψαν τζαι εκφραστήκαν με τον τρόπο τους. Πρέπει να θέλουμε τη δημόσια παρέμβαση των ακαδημαϊκών, πρέπει να την απαιτούμαι. Τζαι μιας τζαι εμφανιστήκαν, νομίζω ότι τωρά εβάλαν κάποια πλαίσια στα δικά τους μέτρα τζαι αν ξαναεξαφανιστούν μέρος της κοινωνίας θα τους κράξει - τζαι θα έσιει δίκαιο - γιατί θα αποδειχτεί ότι το εκάμαν μόνο για τα ριάλλια. Εγώ στο παρόν στάδιο θέλω να πιστέφκω ότι είναι μια καλή αρχή - με καθυστέρηση χρόνων έστω - που πρέπει να συνεχιστεί.

Τωρά όμως να πάμε στα δύσκολα της υπόθεσης των Πανεπιστημίων τζαι της σχέσης που έχουν με την πολιτική πραγματικότητα τούτου του τόπου, δηλαδή στα θετικά τζαι τα αρνητικά της αντιπαράθεσης των ημερών για την παιδεία. Πραγματικά πιστέφκω ότι μια που τες πιο τραγικές φιγούρες της αντιπαράθεσης δεν ήταν ο Θεμιστοκλέους του Συναγερμού (γνωστό ύφος τζαι περιεχόμενο που δεν αξίζει να ασχοληθείς). Μια που τες πιο τραγικές φιγούρες αν όϊ η πιο τραγική ήταν τζαι εξακολουθεί να ένει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Χριστοφίδης. Ο άνθρωπος από ότι εκατάλαβα έφκαλε "το πουμέσα του" ούλλον πέρκι φκει ο Αναστασιάδης. Τόσα χρόνια εμάσιετουν όπως τον πελλόν, μέχρι τζαι με τον Αρχιεπίσκοπο εσυμμάχησε σε μια σχέση καταρχήν πολιτικής οικονομίας για να διασφαλίσει ότι ήταν να αλλάξει η κυβέρνηση. Το τι εκάμαν ορισμένοι που τούτους του Πανεπιστημίου με επικεφαλής το Πρύτανη για τον Αναστασιάδη είναι να σηκώνεται η τρίχα σου... αλλά κατά τα άλλα άμα νεκατωθούν κόμματα μεστο Πανεπιστήμιο αθθυμούνται την αυτονομία τους. Τελοσπάντων... ο Πρύτανης πρέπει να εχάρηκε πολλά για τον Αναστασιάδη το Φεβράρη, ακόμα τζαι το Μάρτη μετά τη γνωστή τούμπα, πάλε πρέπει να τον εστήριξε... ούτως ή άλλως εφώναζε πριν που τον Αναστασιάδη να έρτει η Τρόϊκα.

Όμως η χαρά του κάπου ετέλειωσε ή τουλάχιστον εμετριάστηκε διότι πρέπει στη βάση της αντιπαράθεσης των ημερών, τελικά να έφερε ο φούρνος την πυράν! Από ότι θα εκατάλαβε τζαι ο ίδιος (έχω αισιοδοξία ότι μπορεί να εκατάλαβε) οι ηγέτες της υπόθεσης με τα σταυρώματα των κονδυλίων, δηλαδή η κυβερνητική συνεργασία, είναι τζείνοι που ποττέ δεν εθέλαν να έσιει η Κύπρος Πανεπιστήμιο. Καλημέρα κ. Πρύτανη... στην κυβέρνηση τωρά βρίσκουνται αντιλήψεις που ποττέ δεν εχωνέψαν ότι η Κύπρος, όπως κάθε ανεξάρτητο (ή "ανεξάρτητο") κράτος που σέβεται τον εαυτό του έπρεπε να έσιει δικό του Πανεπιστήμιο τζαι μάλιστα ΔΗΜΟΣΙΟ. Τζαι αν ήταν να έσιει τελικά Πανεπιστήμιο, τούτη η ίδια αντίληψη έθελε να το έσιει μόνο "δικό της" όπως ούλλα τα άλλα δηλαδή.

Τούτο για κάποιος μπορεί να αποτελεί ένα δίπολο αντίφασης φαινομενικά που σπάζει κόκκαλα, όμως νομίζω ότι έννεν αντίφαση τζαι θα προσπαθήσω να εξηγηθώ:

Το Πανεπιστήμιο που δεν εθέλαν:
Ο Συναγερμός τζαι το ΔΗΚΟ ή τουλάχιστον μια πολλά μεγάλη μερίδα τούτης της Δεξιάς δεν έθελε Πανεπιστήμιο. Τι να πρωτοθυμηθεί το πλάσμα... Την ιστορία με τη σημαία; Αν είναι ποττέ δυνατόν, να συζητούμε ήντα σημαία ήταν να έσιει το κρατικό πανεπιστήμιο... Της Ομόνοιας οξά του ΑΠΟΕΛ, οξά της Ελλάδας;! Προσπερνούμε... Τα ρεζιλίκια του νυν Προέδρου μας όταν ήταν στην επιτροπή παιδείας της βουλής με το αξεπέραστο κούνημα του δαχτύλου του; Την επιμονή ορισμένων ότι έπρεπε σιου τζαι καλά να μείνει μέσα η εκκλησιά που υπήρχε που τον τζαιρό του παιδαγωγικού; Την εκκλησιά γενικά που ακόμα ως τα σήμερα ανταλλάσσει με τον Πρύτανη επιχειρηματικές ιδέες τζαι επιμένει σε θεολογική σχολή; Το τμήμα της τουρκολογίας που εθέλαν να το κλείσουν αφού εγελάσαν τους τζαι άννοιξε; Τον Οζντεμίρ τζαι το Νιαζί που αλλο λλίο να τους ήταν να τους λιτσάρουν; Τη ΣΕΚ που έκαμνε μέχρι τζαι διακηρύξεις ότι εννα τουρτζέψουν τα κοπελλούθκια μας;

Έσιει τζαι παρακατω... Να ξιάσουμε το τμήμα της ιστορίας που δεν έμεινε εθνικίσταρος που να μεν τον συνάξει να μαθαίνει την "ιστορία" εις τα παιθκιά μας; Να δω αριστερή μούγια να μπαίνει μεστο Ιστορικό του Πανεπιστημίου Κύπρου, σημαίνει ότι άλλαξε ο κόσμος ούλλος!

Λοιπον... αφού επεράσαμε που τούτα ούλλα (τζαι άλλα που θα γραφτούν άλλην ώρα) τελικά το Πανεπιστήμιο έγινε τζαι κάποιοι της αστικής κοινωνίας έπρεπε να το χωνέψουν ως ένα ακόμα βήμα "απογαλακτισμού" που το εθνικό κέντρο. Μετά που λλία χρόνια επεράσαμε στο δεύτερο στάδιο που εφαίνετουν σε τζείνα που έγραψα πιο πάνω ότι μπορεί να εν αντίφαση... Επεράσαμε στο στάδιο του Πανεπιστημίου που εθέλαν...!

Το Πανεπιστήμιο που εθέλαν:
Μετά που λλίο τζαιρό ερέξαν το στα σιέρκα τους οι κάθε λογής "κατεστημένοι"... τζαι πιον η υπόθεση ήταν νάκουρην πιο εύκολη. Το πιο χαρακτηριστικό που ούλλα σε τούτον το νέο στάδιο του πανεπιστημίου "που εθέλαν" είναι οι γελιότητες του τμήματος οικονομικών τζαι διοίκησης τζαι οι συν αυτώ... Δηλαδή η σχολή "γουοναμπι σχολή σικάγου", αλλά σε κυπριακή τζαι μάλιστα χειρίστου είδους έκδοση. Η "γουοναμπί σχολή σικάγου" που λαλείτε έφτυσε γαίμαν να μας αποδείξει τόσα χρόνια τι καλές εν οι τράπεζες, πόσο καλλύττερα θα ήταν τα πράματα αν το κάθε τμήμα είσιε τζαι που μια εταιρεία χορηγό, πόσο εξεληγμένοι θα είμαστεν αν επιερώναν δίδακτρα οι φοιτητές... τζαι δώστου. Λαμπερό παράδειγμα ο πρωην Πρύτανης, ο Ζένιος, ο οποίος όμως σίουρα είναι πολλά πιο έξυπνος τζαι σοβαρός νεοφιλελεύθερος παρά τούτον που έχουμε τωρά! Τούτοι οι κύκλοι, μαζί με άλλα τμήματα τζαι αντιλήψεις φυσικά, επίσης αρκέψαν την αντεπίθεση μετά το Μαρί στο βωμό του Νίκαρου. Αλλα εντομεταξύ δημόσια, μόνο οι πιο ακραίοι εφκαίναν για να μας πείσουν ότι η Τρόϊκα είναι ένα κύμμα εκπολιτισμού εμάς των βαρβάρων τζαι όϊ μόνο έπρεπε να έρτει πιο γλήορα, αλλά έπρεπε να παμε τζαι για προϋπάντηση στο αεροδρόμιο...!

Μάλιστα... τωρά όμως που εκάμαν το Πανεπιστήμιο "που εθέλαν", οι ακαδημαϊκοί εβρεθήκαν μεσ'τα θκιό στενά. Είπαμε όϊ ούλλοι οι ακαδημαϊκοί...

Εβρεθήκαν μεσ' τα θκιο στενά διότι αρκέψαν - θέλω να πιστέφκω - να καταλαβαίνουν ότι τελικά τζείνοι που εθέλαν να σταυρώσουν τα κονδύλια εν οι ίδιοι με τζείνους που πρώτα δεν εθέλαν το Πανεπιστήμιο τζαι μετά εθέλαν το μόνο δικό τους! Άρα κοπέλια το στάυρωμα των κονδυλίων ή η προσπάθεια να σταυρωθούν, η υπόθεση μετ αεπιδόματα των ακαδημαϊκών (όντως κάποια πολλά ψηλά τζαι παράλογα), το θράσος του Θεμιστοκλέους "αλα Κουλία" τζαι άλλα συμβάντα των τελευταίων ημερών δεν είναι μόνο "επιβολές" της Τρόϊκα... είναι τζαι μια κουβέντα "τράβα με τζιας κλαίω" διότι ακριβώς πολλοί που τους σημερινούς πρωταγωνιστές δεν εθέλαν τούντο ίδρυμα.

Η λύση για τους ακαδημαϊκούς έννεν να σύρνουν ούλλα τα κόμματα μεστην ίδια σακκούλλα. Η απαίτηση που έχουμε που τζείνους, που υποτίθεται ξέρουν τζαι θκιο πράματα παραπάνω που μας, ένι να παρεμβαίνουν στην κοινωνία με τρόπο που να της αννοίουν τα μάθκια τζαι όϊ να απολυτοποιούν τα πάντα τζαι να μας στραώνουν παραπάνω!

Αφού εκάμαν το καλό οι ακαδημαϊκοί μας - καλό που θέλουμε να συνεχιστεί σε άλλα εκτός ριαλλιών θέματα - να το κάμνουν ολοκληρωμένα. Να λαλούν καθαρά ποιοι κόφκουν ή ποιοι θέλουν να κόφκουν λεφτά που το Πανεπιστήμιο (έρευνα, παιδεία κλπ) τζαι να αποφασίσουν αν θέλουν να έχουν συμμάχους μεστην κοινωνία... τζαι αν θέλουν να έχουν συμμάχους απεναντι σε κάθε είδους κατεστημένο, πρέπει επίσης να καταλάβουν ότι πρέπει να μιλούν τζαι με κάποια τουλάχιστον κόμματα τζαι οργανώσεις... γιατί τούτο το "σύρνω το ούλλα μεσ' την ίδια σακούλλα επειδή έγραψα τζαι τρία βιβλία" οδηγεί μόνο σε κυριαρχία κάτι τύπων όπως το ΕΛΑΜ τζαι οι εκκλησιές.

Να γράφουν οι ακαδημαϊκοί, να γράφουν καλά τζαι πολλά, αλλά να τα λαλούν ούλλα...τζαι θα είμαστε μαζί τους!

4 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Έσιεις ούλλο το δίκαιο μαζί σου, ότι μαειρέψεις εννα φάεις.
      τζαι στη συγκεκριμένη περίπτωση επειδή μιλούμε για ακαδημαϊκούς τζαι πολιτικούς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τρώμεν τα τζαι εμείς!:))

      Διαγραφή